Tammerosta

Tammero pähkinänkuoressa:

Perustettu: 15. huhtikuuta 1917
Jäsenmäärä: n. 130 henkilöä
Lyhenne: Tro
Veljeslippukunta: Tampereen Eräpojat
Lehti: Tropelli
Toiminta-alue: Koillis-Tampere
Aluejärjestö: Tampereen Partiolaiset ry
Partiopiiri: Hämeen Partiopiiri ry
Taustayhteisö: Tammero-Kilta

 

Lippukuntalehti Tropelli

Tammeron lippukuntalehti on ilmestynyt Tropelli-nimisenä 1980-luvulta alkaen. Vuodesta 2014 lähtien Tropelli ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.  Tropellin vakipalstoja ovat jo vuosikausia olleet Kurkistus, Jyväset ja Hiekkaset, Tapeetilla ja Tööt-Tööt.

Jokainen tammerolainen saa aina uuden Tropellin kololta kotiin vietäväksi ja luettavaksi. Voit myös tilata vuoden Tropellit kotiin postitettuna maksamalla kannatusjäsenmaksua 15€. Lisätietoja saa viestintävastaava Sonja Parkkiselta sonja.parkkinen(a)gmail.com.

 

Kokoontumispaikka kolo ja varasto luola

Kolomme sijaitsee Linnainmaan seurakuntakeskuksen alakerrassa osoitteessa Korpikodinkatu 2, Tampere. Kolo on alakerrassa sijaitseva väestönsuoja, mutta käytämme myös kahta kerhohuonetta.

Luola on varastomme, jossa säilytämme mm. telttoja, kamiinoita, ruoanlaittovälineitä ja työkaluja. Luola sijaitsee Teiskontiellä.

 

Historiaa

Partioliikkeen perusti kenraalimajuri Robert Baden-Powell eli B-P Englannissa vuonna 1907, jolloin pidettiin ensimmäinen partioleiri Brownsean saarella Englannin etelärannikolla.

Partioliike rantautui Suomeen vuonna 1910, mutta kiellettiin Venäjän tsaari Nikolai II toimesta vuonna 1911. Keväällä 1917 partio sallittiin jälleen ja toiminta alkoi uudelleen. Toukokuussa 1917 perustettiin Suomen Partioliitto, partiolaisia oli tuolloin lähes 18 000.

Aloite Tammeron perustamisesta syntyi huhtikuussa 1917 Tampereen Naisvoimistelijoiden keskuudessa. Jonkin aikaa oli jo toiminut maanalainen tyttöjen itsensä perustama Hukka-vartio.

Ennen muiden tyttölippukuntien perustamista Tammerossa oli jopa 700 jäsentä. Tammeron ensimmäistä omaa kesäleiriä vietettiin vuonna 1921 Kangasalan Santasaaressa. Samana vuonna Tammero rekisteröitiin Suomen Yhdistysrekisteriin. Hjalmar Backmanin säveltämä ja Lyyli Santamäen sanoittama Tammeron marssi sekä Tyyne Salovaaran suunnittelema oma merkki ovat vuodelta 1918.

Lisää partiohistoriaa voit lukea Aina valmiina – Partioliike Suomessa 1910-2010 –teoksesta.
Tammeron oma 100-vuotishistoriikki on työn alla ja se ilmestyy vuoden 2017 aikana.