Puku- ja merkkiohje

Partiohuivi

Tammerossa partiohuivin saa hankkia ja sitä saa käyttää heti jäseneksi liityttyään. Lippukunnan huivimerkki ommellaan huivin kärkeen hieman irti reunoista.  Käärittäessä huivia merkkikulmaa jätetään käärimättä hieman reilu merkin verran (ks. etusivun kuva). Tammeron partiohuivia saa pestä. Ennen juhlavampia tilaisuuksia kannattaakin tarkistaa, että huivi on puhdas ja siisti. Nykyään  myynnissä olevien partiohuivien kangas on aiempaa liukkaampaa, joten huivin rullalla pysymistä voi helpottaa muutama pesukerta ja silittäminen rullattuna.

Hame tai housut

Partiotyttöjen asuun kuuluu ensisijaisesti hame. Hameen tulee olla tummansininen tai musta ja ylettyä juuri polven yläpuolelle tai olla sitä pidempi. Housut ovat yksiväriset tummansiniset tai mustat ja kuviottomat, ei farkut. Virallisia partiohameita myydään. Partiopaita pysyy paremmin paikallaan, kun sen helman laittaa hameen tai housun vyötärön alle.

Sukat/sukkahousut

Tummansiniset tai mustat eivätkä jätä ihoa näkyviin hameen helman ja sukansuun väliin. Etenkin partioparaatissa huomioi säätila sukkahousujen paksuudessa, tarvittaessa useammat päällekkäin toimii.

Kengät

Tummansiniset tai mustat siistit kävelykengät.

Tuubihuivi

Etenkin juhlavammissa tilaisuuksissa päähän puettava vihreä putkimallinen huivi, jota käytetään käärittynä hiuspannaksi. Samaa huivia saa käyttää ulkoiluvarusteena, mutta ennen juhlavampaa tilaisuutta retken ruokalista kannattaa pestä siitä pois.

Partiopaita ikäkauden mukaan

Partiopaita on sudenpennuilla tummansininen college-paita, johon ommellaan ostetut ja saadut partiomerkit oikeille paikoilleen. College voi olla joko Scandinavian Outdoorista ostettu tai ihan tavallinen yksivärinen ja kuvioton tummansininen college-paita.

Seikkailijoilla ja sitä vanhemmilla tammeroilla partiopaita on mustikansininen, rintataskullinen kauluspaita. Paidan voi ostaa Scandinavian Outdoorista tai kysellä käytettyjä johtajilta ja muilta jäseniltä. Paitaan on ommellaan ostetut ja saadut merkit. Kasvavalle kannattaa hankkia reilun kokoinen paita.

Lisäksi seikkailijoilla ja sitä vanhemmilla voi olla paidan kanssa  Scandinavian Outdoorista ostettava erityinen partiovyö. Sitä ei ole välttämätöntä hankkia, mutta jos hankit, hanki kerralla riittävän pitkä. Seikkailijat ja sitä vanhemmat saavat halutessaan hankkia myös oman ikäkautensa värisen pillinarun. Partiojohtajan peruskurssin suorittaeet käyttävät valkoista pillinarua, jatkokurssin käytyä pillinaru vaihtuu nappuloihin.

Merkit ja niiden ompelu

Partiolaisen tulee itse hankki joko lippukunnalta tai Scandinavian Outdoorista Paikkakuntatunnus (Tampere), LPK-tunnus (Tammeron hihamerkki), Piiritunnus (Häme) sekä vasemman hihan pyöreä Suomen Partiolaisten järjestötunnus ja oikeaan rintaan kiinnitettävä Maatunnus.

Lippukunta tai muu partio-organisaatio jakaa partiolaisille maailmanjärjestöjen merkit (partiolupauksen annettua), ikäkausikohtaiset merkit (kaikki mitä tulee oikeaan hihaan), tapahtumamerkit, taskuihin tulevat merkit sekä ansiomerkit.

Merkkien kuvalliset ompelemisohjeet ikäkausittain:

Sudenpennut (7-9 v.)

Seikkailijat (10-12 v.)

Tarpojat (12-15 v.)

Samoajat (15-17 v.)

Vaeltajat (18-22 v.)

Aikuisten merkkiohje

Ansiomerkkien kiinnittäminen

Mistä partioasu hankitaan?

Partiotuotteita myy Scandinavian Outdoor, jolla on liike mm. Pirkkalassa kauppakeskus Veskassa. Partioaitta ei nimestään huolimatta myy nykyisin partiotuotteita.

Scandinavian Outdoorista hankittavat tuotteet:

 • Partiohuivi
 • Sudenpentupusero
 • Partiopaita (sininen kauluspaita)
 • Partiovyö
 • SP:n tunnus
 • Maatunnus
 • Piiritunnus
 • Tampere-merkki

Tammeron kololta/tapahtumien myyntipöydistä hankittavat tuotteet:

 • Tammero-huivimerkki 3 €
 • Tammero -hihamerkki 2,5 €
 • Tammero-tuubihuivi 10 €

Kololta tehtävät ostokset maksetaan suoraan lippukunnan tilille.

Haluatko neuloa omat Tammero-sukat?

Oletko aina halunnut omat Tammero-villasukat? Nyt niihin löytyy ohje, joten puikot kätösiin!

Neulontaohjeessa käydään läpi Tammero-sukkien neulontaa. Ohjeessa ja kuvion Excel-tiedostossa käytetty sukkamalli on tehty noin koon 38 jalkaan, ja mallissa pohkeen leveys on 32 cm ylhäällä joustimen alareunassa. Alussa 76 silmukkaa, 11 s/10 cm ja 28 krs/10 cm. Lankana käytetty Novitan 7 veljestä luonnonvaalea ja vihreä.

Ohjeen sukan kokoa, pituutta, kuviota ja värejä saa muokata itselle sopiviksi ja mieluisiksi. Ennen aloittamista sukan käyttäjän jalka kannattaa mitata ja tarvittaessa esimerkiksi kaventaa varren leveyttä tai jalkaterän pituutta.

Ohjetta voi myös hyödyntää uusien Tammero-asusteiden luomiseen. Jos siis suunnittelit vaikkapa Tammero-pipon ja haluat ohjeen jakoon muillekin, vinkaa ihmeessä johtajille!

Mukavia neulontahetkiä!