Tammerosta

Tammero pähkinänkuoressa:

Perustettu: 15. huhtikuuta 1917
Jäsenmäärä: n. 150 henkilöä
Lyhenne: Tro
Veljeslippukunta: Tampereen Eräpojat ry
Lehti: Tropelli
Toiminta-alue: Koillis-Tampere
Aluejärjestö: Tampereen Partiolaiset ry
Partiopiiri: Hämeen Partiopiiri ry
Taustayhteisö: Tammero-Kilta

 

Lippukuntalehti Tropelli

Tammeron lippukuntalehti on ilmestynyt Tropelli-nimisenä 1980-luvulta alkaen. Vuodesta 2014 lähtien Tropelli ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.  Tropellin vakipalstoja ovat jo vuosikausia olleet Kurkistus, Jyväset ja Hiekkaset, Tapeetilla ja Tööt-Tööt.

Jokainen tammerolainen saa aina uuden Tropellin kololta kotiin vietäväksi ja luettavaksi. Voit myös tilata vuoden Tropellit kotiin postitettuna maksamalla kannatusjäsenmaksua 15€. Lisätietoja saa viestintävastaava Annika Pankko annikapankko(a)gmail.com.

Kokoontumispaikka kolo ja varasto luola

Kolomme sijaitsee Linnainmaan seurakuntakeskuksen alakerrassa osoitteessa Korpikodinkatu 2, Tampere. Kolo on alakerrassa sijaitseva väestönsuoja, mutta lisäksi meillä on mahdollisuus käyttää kahta alakerran kerhohuonetta.

Luola on varastomme, jossa säilytämme mm. leirikalustoa, ruoanlaittovälineitä ja työkaluja. Luola sijaitsee Puutarhakadulla.

Historiaa

Partioliikkeen perusti kenraalimajuri Robert Baden-Powell eli B-P Englannissa vuonna 1907. Tuolloin järjestettiin ensimmäinen partioleiri Brownsean saarella Englannin etelärannikolla.

Suomen suurruhtinaskuntaan partioliike rantautui 1910, mutta toiminta kiellettiin Venäjän tsaari Nikolai II toimesta jo seuraavana vuonna 1911. Keväällä 1917 partiotoiminta sallittiin jälleen ja paikallinen toiminta alkoi uudelleen.

Tampereella tyttöjen partiotoiminta oli ehtinyt päästä hyvään alkuun ennen liikkeen toiminnan kieltämistä. Tampereen Tyttölyseon tiloissa ehti toimia tyttövartio Elli Kallialan johdolla ja Varalan urheiluopistossa oli tyttöjen partiotoimintaa Anna Schreckin ohjaamana. Kun partiotoiminta Venäjän maaliskuun vallankumouksen jälkeen saattoi taas tulla päivänvaloon, olikin luontevaa, että ajatus tyttöjen partiojärjestön (nyk. lippukunta) perustamisesta Tampereelle syntyi nimenomaan Tampereen Naisvoimistelijoiden sekä opettajattarien keskuudessa.

Tammeron perustava kokous järjestettiin 15.4.1917 Valtion tyttökoululla, Koskipuiston laidalla. Perustettu järjestö sai nimekseen Tampereen Suomalainen Partiotyttöosasto, mutta jo seuraavana vuonna 1918 järjestön nimi kuitenkin yksinkertaistettiin Tammeroksi. Mukaan uuteen järjestöön liittyi myös aiemmin ”maanalainen” Haukka-vartio,  joka oli tyttöjen itse perustamana toiminut aktiivisesti jo vuodesta 1916 lähtien.

Toukokuussa 1917 perustettiin Suomen Partioliitto, ja partiolaisia oli tuolloin lähes 18 000.  Tammero oli tamperelaisista suomenkielisistä partiojärjestöistä ainoana perustamassa valtakunnallista liittoa. Ennen muiden tyttölippukuntien perustamista Tammerossa oli jopa 700 jäsentä, jaettuna 48 vartioon. Noin puolet jäsenistöstä oli koululaisia, puolet liikkeissä, tehtaissa ja muissa työpaikoissa toimivia tyttöjä ja naisia.

Ensimmäiset vuodet kuluivat toiminnan organisoimiseen. Se oli aloittelevalle järjestölle iso haaste, sillä jäsenmäärä oli suuri ja vakiintuneet toimintatavat puuttuivat, eivät vain Tammerolta vaan koko nousevalta partioliikkeeltä. Toimintaa alettiin organisoida kouluttamalla ensin nopeasti aikuisia johtajia ja ottamalla sen jälkeen nuoria vartiolaisia mukaan varsinaiseen toimintaan. Joukkuepäälliköiksi saatiin etupäässä naisvoimistelijoita ja muutamia opettajattaria. Jo vuoden 1917 syksyllä noin 500 tyttöä pääsikin suorittamaan alimman eli III luokan partiotutkinnon ja antamaan partiolupauksen.

Tammeron ensimmäistä omaa kesäleiriä vietettiin vuonna 1921 Kangasalan Santasaaressa. Samana vuonna Tammero rekisteröitiin vasta perustettuun Suomen Yhdistysrekisteriin.

Toiminnan järjestämisen ohessa huomiota kiinnitettiin myös järjestön ulkoisiin tunnusmerkkeihin. Aleksanterin kirkon urkuri, partiomies Hjalmar Backman sävelsi ja Lyyli Santamäki sanoitti Tammerolle oman marssin vuonna 1918. Vuonna 1919 saatiin ensimmäinen oma lippu sekä järjestömerkki, jonka suunnitteli kuvaamataidon opettaja, partiojohtaja Tyyne Salovaara. Lippu on uusittu sadan vuoden aikana kahdesti, ja Tammeron marssia lauletaan lippukunnan tilaisuuksissa yhä tänäkin päivänä.

Lisää tarinoita lippukunnan vaiheista pääse lukemaan 100-vuotishistoriikistamme Tammero – taikasana.